Vyvážený extra panenský olivový olej Mangut

(2 recenzie zákazníkov)

7,20 24,20 

Vyvážený extra panenský olivový olej z Dalmácie, jemný až jemne pikantný. Olivový olej je získavaný priamo z olív a výlučne mechanickými spôsobmi, lisovaný za studena.

Senzorický profil:
– Výrazná vôňa na divoké bylinky a trávu
– Jemná až jemne pikantná chuť

Použitie:
Vhodný do šalátov, výborná kombinácia s rybami, ale aj samostatne s čerstvo nakrájanou paradajkou, syrom a chlebom.

Katalógové číslo: - Kategórie: ,
Popis

Pestovanie

Pestovanie je rozdelené medzi olivovníky na ostrove Korčula a svah nad mestom Trogir. Obe lokality sa vyznačujú vhodnými podmienkami na pestovanie olivovníkov, pri ktorých sa berie ohľad hlavne na ekológiu pestovania.

Nakoľko sa jedná o slnečné lokality s neustálym vánkom, nie je potrebné používať žiadne chemické prostriedky na ochranu proti škodcom a chorobám. Ako hovorí pán majiteľ: „V Dalmácii sa stretnete len s ekologickým pestovaním. Je to dôsledok toho, že plochy olivových hájov nie sú tak obrovské ako u iných producentov a preto je možné zber uskutočniť v prirodzenom termíne, keď je plod na kvalitatívne najvyššej  úrovni a spracovanie zabezpečiť do 24 hodín od zberu“. Pri superintenzívnom pestovaní sú postreky potrebné na „zakonzervovanie“ plodu v určitej fáze dozrievania a to hlavne kvôli času potrebnému na zber.

Spracovanie

Podľa klimatických podmienok v tom ktorom roku sa zber olív začína vždy od druhého októbrového týždňa. Väčšina plodov je zbieraná ručne a na nedostupných miestach sa používajú tzv. „tresače“, čo je motorová obdoba česacích hrebeňov.

Plody olív sú spracované do 24 hodín od zberu, čo zaručuje vysokú kvalitu olivového oleja a udržanie si zdraviu prospešných látok.

Lisovanie za studena pri teplote do 27 °C zachováva v olejoch prirodzený obsah aromatických látok a necháva vyniknúť vôňu ako aj chuť týchto olivových olejov.

Ďalšie informácie
Hmotnosť -
Acidita

0,40 %

Intenzita

Mierna

Odroda

Lastovka

,

Oblica

,

Orgula

Pôvod

Ostrov Korčula

,

Stredná Dalmácia (Chorvátsko)

Región

Ostrov Korčula

,

Splitsko-dalmatínska oblasť

Zber

Jeseň 2023 (skorý zber)

Objem

100 ml

,

200 ml

,

250 ml

,

500 ml

,

750 ml

,

1 000 ml

Peroxidové číslo

6,61 mEq O2/kg

O pestovateľovi

Príbeh rodiny Ante Prižmića sa začal písať na ostrove Korčula, odkiaľ pochádza a patrí medzi starousadlíkov tohto ostrova. Ostrov Korčula má bohatú históriu, ktorá sa píše od 6. storočia pred Kristom, kedy bolo toto územie kolonizované Grékmi a následne si prechádzalo obdobiami, kedy bolo postupne pod nadvládou Rimanov, Byzantskej ríše, Chorvátsko-Uhorského kráľovstva, Habsburskej monarchie a nakoniec sa v novodobých dejinách po 2. svetovej vojne stalo súčasťou Juhoslávie a od ukončenia občianskej vojny v deväťdesiatych rokoch je pevnou súčasťou Chorvátska. História pestovania olivovníkov, ako aj iných poľnohospodárskych produktov sa v rodine Anteho Prižmića datuje až do 19. storočia.

Ante sa pripojil k rodinnej tradícii už počas školských čias, kedy pomáhal rodičom a starým rodičom so starostlivosťou o olivové sady. Ostrov Korčula leží juhozápadne od poloostrova Pelješac a táto oblasť je veľmi známa milovníkom plachtenia a windsurfistom. Neustále poryvy vetra, čistý vzduch, ako aj postačujúce množstvo zrážok sú ideálnym prostredím pre ekologické pestovanie olív. Na ostrove Korčula Ante pestuje odrody lastovka, orgula a drobnica. 650 olivovníkov, medzi ktorými sa nájdu aj také, ktoré sú staré 100 až 150 rokov, dáva ročnú produkciu v priemere od 2000 do 2500 litrov extra panenského olivového oleja. Ako sám hovorí: „ekologické pestovanie olív v Dalmácii má dlhú históriu, ktorá je založená predovšetkým na kvalite a nie kvantite. Všetky olivové oleje z Dalmácie sú eko a to z dôvodu, že množstvo spracovateľov olivového oleja je v rovnováhe s objemom dopestovaných olív, čo umožňuje spracovanie v deň zberu čím sa zabraňuje znehodnoteniu plodov a následne aj olivového oleja oxidáciou“.

Táto ročná produkcia nepokrývala nároky jeho verných zákazníkov a preto sa rozhodol pre kúpu olivového sadu nad Trogirom, konkrétne na kopci Plano. Pozícia tohto olivového sadu, ktorý sa skladá z 200 olivovníkov odrody oblica, je orientovaná juhovýchodne, čo znamená že je večne zaliata slnkom. Mimochodom sorta oblica je najpreferovanejšou odrodou v Dalmácii, ktorá pokrýva asi 90% celej produkcie v tejto oblasti. Je to najlepšia chorvátska odroda, ktorá je veľmi húževnatá, odolná voči chorobám, škodcom, chladnému počasiu ako aj suchu. Nie je samoopelivá, preto potrebuje niektorú z odrôd disponujúcou týmito vlastnosťami a preto sa kombinuje s lastovkou alebo krvavicou. Produkcia tohto olivového sadu sa odhaduje na 700 až 1000 litrov, nakoľko sa jedná o mladé olivovníky, ktorých vek je okolo 10 až 12 rokov.

Anteho značka MANGUT produkuje blend, ktorý je predávaný  v baleniach od 100 ml až do 1 litra. Ručný zber olív na začiatku sezóny a ich spracovanie metódou lisovania za studena prebieha v ten istý deň. Uskladnenie olivového oleja je v nerezových nádobách pri stálej teplote až do ich fľašovania. Aj obaly spĺňajú najvyššie požiadavky pre uskladnenie, pretože sa jedná o tmavé fľaše s krásnym dizajnom. Extra panenský olivový olej značky MANGUT je aj preto pravidelne oceňovaný zlatou medailou v kategórii najlepšie balenie na medzinárodných súťažiach ako je napríklad Noćnjak.

Recenzie (2)

2 recenzie k Vyvážený extra panenský olivový olej Mangut

  1. Lucia

    Zachutil nám 😊 na budúce berieme väčšie balenie.

  2. Lucia

    Zachutil nám 😊 na budúce berieme väčšie balenie

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *