Extra panenský olivový olej SvIVAN
10,60 € – 26,60 €
Harmonicky vyvážený extra panenský olivový olej z Dalmácie s vysokým podielom ovocnosti. Olivový olej je výberovej kategórie, získavaný priamo z olív výlučne mechanickými spôsobmi, lisovaný za studena.
Senzorický profil:
– Stredne výrazná vôňa
– Jemne intenzívna pikantná chuť, ktorá je súmerná s horkosťou a ovocnosťou, kde je cítiť olivy, mandle a pokosenú trávu
Použitie:
Každodenné použitie v studenej kuchyni na prípravu šalátov. Vhodný pre kombináciu s rybami, ale aj samostatne s čerstvo nakrájanou paradajkou, syrom a chlebom. Nastrúhaný parmezán, posypaný morskou soľou a poliaty olivovým olejom, do ktorého sa namáča čerstvá bagetka. V teplej kuchyni sa najlepšie kombinuje s červeným mäsom, krémovými polievkami a samozrejme je vhodný pre všetky druhy cestovín ako aj do rizota.
Pestovanie
Všetky extra panenské olivové oleje značky SvIVAN sa môžu pochváliť certifikátom HALAL, ako aj EU certifikátom pre ekologické pestovanie a sú nositeľom značky chorvátskej kvality.
Zber v olivových hájoch prebieha výhradne ručne. Čas zberu sa prispôsobuje zrelosti plodov olív a spracovanie je realizované niekoľko hodín od samotného ručného zberu pomocou technológie Rapanelli v lisovni, ktorej prevádzkovateľom je producent olivového oleja SvIVAN. Lisovanie plodov prebieha za studena a všetky tieto vyššie opísané faktory majú vplyv na optimálnu chuť, vôňu, farbu, ako aj nutričné hodnoty, ktoré poskytujú mnohé zdravotné benefity.
Spracovanie
Nakoľko sa jedná o čisto prírodný produkt, čas zberu závisí od počasia v tom ktorom roku a rozdielmi v dozrievaní jednotlivých sort olív.
Sorta Oblica tvorí 80% všetkých olivovníkov a preto zber začína počiatkom októbra. Na olivovníkoch je možné v tomto období vidieť plody olív v rôznych farbách, od zelenej až po slivkovo fialovú. Pre sortu Oblica je to skorá fáza zrelosti a preto je takýto olivový olej bohatý na polyfenoly a vyznačuje sa intenzívnou pikantnosťou a trpkosťou. Pri blendoch, ktoré máme v ponuke sa intenzívna pikantnosť a trpkosť mierni zmiešaním ostatných odrôd olivovníkov (Levantinka, Istarska bjelica, Pendolino, Leccino).
V súčasnosti veľa pestovateľov využíva strojové vybavenie k zabezpečeniu zberu, hlavne kvôli nedostatku pracovnej sily a to pomocou špeciálne upravených kombajnov. Naše produkty sa môžu pochváliť tým, že zber realizujeme výhradne ručne, čo vyžaduje začať skoro ráno. Takáto forma zberu prináša zachovanie všetkých organoleptických vlastností a udržanie vynikajúcej kvality.
Ocenenia
2021 - dizajn a obal na celosvetovej súťaži olivových olejov v Berlíne.
2021 zlatá medaila na celosvetovej súťaži v Berlíne „Olive Oil Awards Quality Organic 2021“.
2021 zlatá medaila na medzinárodnej súťaži Noćnjak.
2021 zlatá medaila na celosvetovej súťaži v Dubaji „Dubai Early Harvest Olive Oil Competition“.
2020 až 2023 zlatá medaila na celosvetovej súťaži extra panenských olivových olejov v New Yorku „Olive Oil Competition New York“.
2020 až 2023 zlatá medaila na celosvetovej súťaži extra panenských olivových olejov v Japonsku „OLIVE JAPAN“.
Hmotnosť | - |
---|---|
Acidita |
0,55% |
Intenzita |
Vyvážená vôňa a chuť |
Odroda |
Istarska bijelica ,Leccino ,Levantinka ,Oblica ,Pendolino |
Pôvod |
Stredná Dalmácia (Chorvátsko) |
Región |
Vodice |
Zber |
Jeseň 2023 (skorý zber) |
Objem |
100 ml ,250 ml ,500 ml ,750 ml |
Peroxidové číslo |
5,94 mEq O2/kg |
Tomislav Duvnjak začal postupnými krokmi s pestovaním olív v roku 2005, kedy sa zrodila prvá idea. V roku 2007 sa mu podarilo úspešne zasadiť prvé olivovníky a zrodila sa značka SvIVAN.
Poloha olivových hájov je v okolí mesta Vodice, ktoré je v letných mesiacoch turistickým centrom strednej Dalmácie. Ich počet aktuálne dosahuje 1400 násad olivovníkov a ich vlastník sa o ne stará s láskou, nasadením, vytrvalosťou a entuziazmom. Pre posúvanie kvality produktov, ktoré už po necelých štyroch rokoch získali v roku 2011 ocenenie šampióna za dizajn balenia, sa priebežne dovzdeláva, absolvuje potrebné školenia a pravidelne sa informuje o novinkách, modernej technike a mechanizácii. Všetko toto úsilie a nasadenie sa následne pretavuje do extra kvality, ktorá bola nespočetne krát ocenená na celosvetových súťažiach olivových olejov v New Yorku, Dubaji, Berlíne, Londýne ako aj v Tokiu. Ekológia pestovania a spracovania olív hrá hlavnú úlohu v tomto procese, o čom svedčia aj certifikáty, ktoré získal pre používanie značky „ekologické pestovanie“, ako aj „ekologické spracovanie“.
Postupne bolo k pestovaniu, postavením nadčasovej lisovne olív a moderných skladových priestorov, pridružené aj spracovanie olív, čím bol uzatvorený celý kruh. Momentálne sa ponúkajú najkvalitnejšie extra panenské olivové oleje sorty Oblica (výrazne korenistá a pikantná), ako aj mix/blend, ktorý ponúka harmóniu chutí a vôní.
Faktom ale zostáva, že extra panenské olivové oleje SvIVAN sú vždy vysoko hodnotené na všetkých svetových podujatiach a turnajoch olivového oleja. Sú kategorizované ako vysoko hodnotný produkt, na ktorý je Tomislav Duvnjak mimoriadne hrdý.
Zbery začínajú v najskoršom možnom termíne, čo sa odráža spolu s okamžitým spracovaním na už toľko krát spomínanej vysokej kvalite. Po spracovaní sa olivové oleje uskladňujú v nerezových tankoch v dusíkovej atmosfére pri stálej teplote v rozmedzí 16 až 18 °C. Toto všetko vplýva na kvalitu olivového oleja, ktorý má troch najväčších nepriateľov: svetlo, prístup kyslíka a vysoká teplota.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.