Organický extra panenský olivový olej 2Štorije
9,50 € – 29,50 €
Vyvážený extra panenský olivový olej z Dalmácie, výrazne ovocný v ktorom sa snúbi pikantnosť s horkosťou. Lokalita v ktorej sa pestujú olivy v olivových hájoch je známa už od čias Rimanov. Olivový olej výberovej kategórie, získaný priamo z olív a výlučne mechanickými spôsobmi, lisovaný za studena pri teplote 27°C.
Senzorický profil:
– Stredne intenzívna vôňa s podtónom zelených olív a trávy
– Stredne intenzívna chuť zelených olív a trávy s intenzívnou horkosťou a pikantnosťou aromatických bilín
Použitie:
Každodenné použitie v kombinácii so šalátmi, cestovinami a syrmi. Vhodný pre kombináciu s rybami, ale aj samostatne s čerstvo nakrájanou paradajkou, syrom a chlebom. Nastrúhaný parmezán, posypaný morskou soľou a poliaty olivovým olejom, do ktorého sa namáča čerstvá bagetka.
Pestovanie
Pestovanie je založené na prísnom dodržiavaní pravidiel s ohľadom na životné prostredie. Používajú sa výlučne prírodné hnojivá, akými sú klasický maštaľný hnoj.
Väčšina pestovateľov svoje olivovníky vôbec nezaťažuje postrekmi, pretože sa nachádzajú v oblastiach, ktoré príroda obdarila dostatkom vlahy pred vegetačným obdobím a prílevom slnka s poryvmi vetra zabraňujúcemu vlhkosti počas toho ako plody kvitnú a dozrievajú.
Spracovanie
Zber sa realizuje výhradne ručne, čo znamená že každá oliva prejde rukou pestovateľa. Je to hlavne z dôvodu, aby sa pri zbere nepoškodila a nenaštartoval sa v nej proces oxidácie, ktorý má fatálny dopad na kvalitu olivového oleja.
Samozrejmosťou je spracovanie olív v deň zberu a to metódou lisovania za studena, pri ktorom sa nestráca žiadna zo zdraviu prospešných látok ako sú esenciálne mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty a omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Lisovanie za studena zachováva prirodzene vysoký obsah aromatických látok, takže necháva vyniknúť vôňu a samozrejme aj chuť týchto olivových olejov.
Ocenenia
2021 - 2023 zlatá medaila na celosvetovej súťaži olivových olejov v New Yorku „NYIOOC“.
2022 a 2023 zlatá medaila na celosvetovej súťaži extra panenských olivových olejov v Japonsku „OLIVE JAPAN“.
2023 zlatá medaila na medzinárodnej súťaži Noćnjak
2024 zlatá medaila na medzinárodnej súťaži Noćnjak
Hmotnosť | - |
---|---|
Acidita |
0,20 % |
Intenzita |
Stredná |
Odroda |
Coratina ,Lastovka ,Leccino ,Oblica |
Pôvod |
Stredná Dalmácia (Chorvátsko) |
Región |
Zadarská oblasť |
Zber |
Jeseň 2023 (skorý zber) |
Objem |
100 ml ,250 ml ,500 ml ,750 ml |
Peroxidové číslo |
2,47 mEqv O2/kg |
Denis Plastić začal písať svoj príbeh pestovateľa olív v roku 2012. Spoločne so svojimi dvomi švagrami si prenajali 100 ha v krasovej oblasti, ktorá bola dlhé roky opustená, zanedbávaná a neobrábaná. Toto miesto je jedno z najekologickejších na území Chorvátska a olivové háje tu boli už za čias starovekých Liburňanov a Rimanov. Úsilie, ktoré bolo potrebné na obnovenie tradície pestovania olivovníkov, sa vyplatilo. Ešte pred nasadením olivovníkov sa vynaložila obrovská energia spojená s vyklčovaním starých hájov a náletových drevín, odkopania starých koreňov, odstránenia veľkých kameňov, podrvenia celého povrchu a orby. Až následne mohlo prísť k výsadbe starostlivo vybratých odrôd olivovníkov podľa špeciálneho plánu. Ani veľké balvany v tomto prípade nevyšli navnivoč a poslúžili pre stavbu tak známych chorvátskych „suhozidov“, ktoré sú od roku 2018 na zozname svetového dedičstva UNESCO. Bolo vysadených viac ako 33 000 olivovníkov s veľkým podielom domácich odrôd, ako sú oblica, istarska bjelica, buža, rižinjola a lastovka, ktoré boli doplnené o talianske odrody coratina, leccino, pendolino, cipresino a ascolana.
Značka 2ŠTORIJE obhospodaruje jednu tretinu so spomínaných 100 ha a je hlboko prepojená s dvojicou starých priateľov ešte zo školských čias. Filozofia tejto značky od svojho vzniku kladie dôraz na eko pestovanie a spracovanie olív. Územie, kde sú situované olivové háje sa nachádza v nadmorskej výške 155 metrov, kde sa premiešava a spája krasová pôda so slnkom a pohorím Velebit. Odriekanie, nesmierna trpezlivosť, práca, láska a túžba po jedinečnom lokálnom produkte sa spojila v ich poslanie. 2ŠTORIJE sú pôžitok a túžba, aby človek na chvíľu zastavil a zacítil vôňu divokých bylín a užil si jedinečnú chuť tohto extra panenského olivového oleja s prívlastkom organický.
Ich blend v sebe skrýva odrody oblica, leccino a coratina. Miešanie morského a vnútrozemského vzduchu z Velebitu, severný vietor nazývaný Bura a severovýchodné prúdenie počas zimy, toto všetko poskytuje ochranu plodov a minimalizuje možnosť napadnutia olivovníkov chorobami a škodcami. Veľmi riedko sa v tejto oblasti olivovníky striekajú a ak už k tejto situácii príde, používajú sa výlučne ekologické postreky. Od začiatku sa ich pestovanie zakladá na jedinečnosti výsledného produktu: panenská pôda, autonómne sorty a ekologické pestovanie. Všetky olivy sa berú ručne a okamžite sa spracovávajú lisovaním za studena a následne sa olivový olej skladuje za dodržania teplotných podmienok v nerezových tankoch. Následne je plnený do tmavých sklených fliaš.
Nezameniteľná chuť, ktorá v sebe rozvíja ovocnosť, horkosť ako aj pikantnosť si podmanila nespočetné množstvo konzumentov. Za kvalitu produktu 2ŠTORIJE hovorí aj nespočetné množstvo ocenení, ktorými bol ohodnotený tak na domácej chorvátskej, ako aj na medzinárodnej scéne. Za zmienku stojí, že bol od roku 2021 tri krát po sebe ocenený zlatou medailou na celosvetovej súťaži olivových olejov NYIOOC v New Yorku a dva krát po sebe získali zlatú medailu aj na celosvetovej súťaži olivových olejov v Japonsku.
2ŠTORIJE patria od svojho počiatku k najväčším eko pestovateľom olív na území Chorvátska. Ich cesta si od počiatkov zakladá na kvalite, profesionálnom prístupe a ekologickom pestovaní, ktoré chráni a podporuje prírodu, čoho znakom je aj to, že v olivových sadoch nie je problém stretnúť zajacov, líšky, ale aj korytnačky.
Martina Stumpel –
Veľmi chutný,používam ho hlavne na šaláty a k mäsitým jedlám.Určite odporúčam každému.
Milan –
veľmi nám chutil, používame na všetko 😊