FAQs

Často kladené otázky

Ak ste nenašli odpoveď v často kladených otázkach, kontaktujte nás.

Informácie o produkte

Aká je doba spotreby olivového oleja?

Minimálna doba trvanlivosti je 18 mesiacov od výroby (spracovania), alebo plnenia olivového oleja. Naše kvalitné extra panenské olivové oleje si najviac vychutnáte, ak budete dodržiavať všetky odporúčania pre skladovanie olivového oleja.

Ako mám skladovať olivový olej?

Skladovanie olivového oleja podlieha jednoduchým pravidlám, ktoré zabraňujú jeho degradácii. Je potrebné si zapamätať, že olivový olej má troch úhlavných nepriateľov, ktorými sú prístup vzduchu, teplota a priame slnečné svetlo. Z tohto dôvodu je potrebné pre udržanie kvality olivového oleja pri skladovaní olivového oleja dodržiavať nasledovné pravidlá:

  1. Teplota skladovania – mala by sa pohybovať v rozmedzí od 15 do 20 °C.
  2. Prístup svetla – ako si môžete všimnúť, všetky naše balenia sú z tmavého skla, ktoré zabraňuje prístupu svetla. Odporúčame, aby ste balenia nepokladali na priame slnečné svetlo, ale uložili ich do tmavej miestnosti.
  3. Prístup kyslíku – všetky naše balenia sú opatrené uzáverom, ktorým je možné po použití balenie opätovne uzatvoriť. Odporúčame, aby bol olivový olej otvorený len počas jeho používania a následne bol uzatvorený.

Poznámka: neodporúča sa skladovať olivový olej v iných, ako dodávaných obaloch (plastové fľaše, číre sklo, keramické fľaše).

Aká je odporúčaná denná dávka olivového oleja?
Odporúčaná denná dávka je 1 polievková lyžica.
Ako viete zaručiť kvalitu oleja?

Kvalita nami ponúkaného olivového oleja je osobne preverená u pestovateľov. Celkovo sa zameriavame na preverenie komplexného reťazca od pestovania, vrátane používania hnojív a postrekov, cez zber a spracovanie, až po techniku skladovania a plnenia. So všetkými producentmi máme osobný kontakt, ktorý zaručuje tú najvyššiu možnú kvalitu extra panenských olivových olejov, ktorá je potvrdzovaná mnohopočetnými oceneniami na medzinárodných, ako aj celosvetových súťažiach olivových olejov.

Ako si môžem byť istý, že kupujem kvalitný olivový olej?
Všetky nami ponúkané olivové oleje sú overované v procese pestovania a spracovania tým, že disponujú certifikátom „eko producent“. Samozrejmosťou je aj to, že každý olivový olej má chemickú analýzu, ktorá potvrdzuje jeho parametre extra panenského olivového oleja.
Ako vplýva olivový olej na zdravie?
Olivový olej sa vyznačuje príjemnou a jedinečnou arómou, ktorá pochádza z rôznych prísad (vitamín E, fenoly, uhľovodíky, steroly, aromatické látky atď.), ktoré sú prítomné vo veľmi malých množstvách. Väčšinu oleja (viac ako 95%) tvoria mastné kyseliny, t.j. triacylglyceroly, z ktorých je najhojnejšie zastúpená mononenasýtená kyselina olejová (65-85%), vďaka čomu je olivový olej žiaduci pre ľudské zdravie a zároveň stabilný/odolný voči oxidácii. Nenasýtené tuky pomáhajú v tele odbúravať „zlý“ cholesterol, pričom ale neznižuje koncentráciu „dobrého“ cholesterolu. Olej sa nachádza vo vnútri plodov olív vo vakuolách. Keď sa olej nahromadí, vakuoly sa zväčšia a vyplnia celú bunku. Najviac cenený je extra panenský olivový olej, ktorý sa získava mechanickými metódami spracovania kvalitných surovín, kde podiel voľných mastných kyselín v tomto oleji musí byť ≤0,8 %.
Čo je to extra panenský olivový olej?
Extra panenský olivový olej je olivový olej výberovej kategórie získaný priamo z olív a výlučne mechanickými spôsobmi. V podstate sa jedná o prvé lisovanie olív po ich zbere za studena, čo znamená že teplota pri lisovaní nesmie presiahnuť 27 °C. Kvalitatívne vlastnosti extra panenského olivového oleja, ktoré sa overujú chemickou analýzou, sú v pripojenej tabuľke:

Kategória

Kyslosť v %

Peroxidové číslo (mEq O2/kg) K232 K268 alebo K270

ΔK

Medián defektoru (Md)

Medián ovocnosti (Mf) Etylestery mastných kyselín (mg/kg)
Extra panenský olivový olej ≤ 0,80 ≤ 20,0 ≤ 2,50 ≤ 0,22 ≤ 0,01

Md = 0,0

Mf > 0,0 ≤ 35
V čom je rozdiel medzi nami ponúkanými extra panenskými olivovými olejmi a bežne dostupnými olivovými olejmi z obchodných reťazcov.

Naše extra panenské olivové oleje sú od lokálnych producentov, ktorí pestujú olivy v olivových hájoch bez používania pesticídov. Na základe plnenia požiadaviek pri pravidelných kontrolách sú zaradené medzi eko/organické extra panenské olivové oleje. So všetkými pestovateľmi sme v osobnom kontakte a sami preverujeme kvalitu olivových olejov od ich pestovania, cez spracovanie, až po skladovanie. Všetky nami ponúkané extra panenské oleje disponujú chemickými analýzami, čo uvádzame aj v informáciách o produkte v popise acidita (kyslosť), pričom tento údaj nie je bežne dostupný u ostatných predajcov. Vždy sa jedná o skorý zber, ktorý ponúka výrazný aromatický, ako aj chuťový zážitok. Cena našich extra panenských olejov je vyššia z dôvodu, že pri skorom zbere je výťažnosť o poznanie nižšia oproti neskorým zberom, pričom nie je výnimkou, že neskorý zber môže dať až dva krát viac olivového oleja ako skorý zber. Nesmieme zabúdať ani na fakt, že skorý zber v sebe obsahuje najviac zdraviu prospešných látok medzi ktoré zaraďujeme antioxidanty, vitamíny a polyfenoly.

Informácie o doprave

Ako zaručujete ochranu olivového oleja počas dopravy k zákazníkovi?

Samozrejmosťou je ochrana sklenej fľaše v špeciálnych 5 vrstvových kartónových obaloch s výstužou, ktoré zabraňujú poškodeniu tovaru pri preprave.

Informácie o platbe

Kedy budem mať objednávku doma?

Po pripísaní platby na účet Dalmacija produkt s.r.o. je tovar odovzdaný na prepravu kuriérskej spoločnosti najneskôr nasledujúci pracovný deň. 

Doručenie tovaru v Nitre bude realizované po pripísaní platby na účet Dalmacija produkt s.r.o. najneskôr nasledujúci pracovný deň.