Organický extra panenský olivový olej Podrug

(2 recenzie zákazníkov)

13,10 121,10 

Stredne intenzívna chuť a vôňa chorvátskeho olivového oleja s hodnotením 93,63/100. Lokalita v ktorej sa pestujú olivy v olivových hájoch je špecifická svojou mikroklímou. Tá sa vyznačuje veterným počasím, ktoré zabraňuje vlhkosti páchať škody na plodoch olív. Aj preto je možné ekologické pestovanie olív bez používania postrekov. Olivový olej výberovej kategórie, získaný priamo z olív a výlučne mechanickými spôsobmi.

Senzorický profil:
vôňa zelených olív v kombinácii s jablkami
– intenzívna horkosť a pikantnosť s chuťou zelených olív, jabĺk a byliniek

Použitie
Každodenné použitie v kombinácii so šalátmi, cestovinami a syrom. Pri zažívacích problémoch pomáha lyžička olivového oleja ráno na lačno. Nastrúhaný parmezán, posypaný morskou soľou a poliaty olivovým olejom, do ktorého sa namáča čerstvá bagetka.

250 ml
500 ml
1 000 ml
3 000 ml
5 000 ml
Katalógové číslo: - Kategórie: , ,
Popis

Pestovanie

Tento produkt sa pýši prívlastkom ekologický, čo znamená, že je pod prísnym dohľadom kontrolných orgánov. Pri tomto type pestovania sa používajú hnojivá na výlučne prírodnej báze.

Mikroklíma, v ktorej sú pestované olivy odrody oblica a krvavica je tak fenomenálna, že nie je potrebné používať žiadne postreky, dokonca ani tie biologické. Na zabránenie napadnutia plodu škodcami alebo chorobami postačujú vhodné poveternostné podmienky tejto lokality vyznačujúce sa neustálymi poryvmi vetra. Tieto zabraňujú vzniku hmiel a neprirodzenej vlhkosti, ktoré sú následne zdrojom rôznych chorôb.

Spracovanie

Mikrolokalita umožňuje začať zber na sviatok Všetkých svätých 1.10. Blend je zložený z odrôd oblica, levantinka a krvavica. Priemerná dĺžka zberu je závislá na počte zberačov a od tohto počtu závisí aj technika zberu. V prípade, ak je úroda nadpriemerná, je potrebné mimo ručného zberu, ktorý tvorí minimálne 95% , zabezpečiť zber v správnom termíne aj pomocou ručno-strojového hrebeňa. Celý zber prebieha s ohľadom na nepoškodenie plodov, aby nebola negatívne ovplyvnená kvalita olivového oleja.

Spracovateľská lisovňa je dispozícii do 8 hodín od ukončenia zberu v ten ktorý deň. Nakoľko sa jedná  o eko produkt, tak pestovanie ako aj spracovateľská lisovňa sú certifikované na tento režim výroby a produkcie ekologického extra panenského olivového oleja 

Tento režim ekologickej výroby požaduje dôkladné vyčistenie celej technológie pred nasadením novej „várky“ na spracovanie. Spracovanie prebieha výlučne mechanickým spôsobom za studena pri teplote do max. 27 °C.

Hodnotenie a ocenenia

Zlatá medaila za najlepší organický olivový olej Noćnjak 2024

bodovanie vykonané podľa pravidiel medzinárodnej sútaže Noćnjak
- Fyzikálno-chemická analýza 10/10
- Senzorická analýza 86,875/90
- Výsledné hodnotenie 96,875/100

Zlatá medaila za organický extra panenský olivový olej New York 2024

Ďalšie informácie
Hmotnosť -
Acidita

0,15 %

Intenzita

Stredná

Odroda

Krvavica

,

Leccino

,

Levantinka

,

Oblica

Pôvod

Stredná Dalmácia (Chorvátsko)

Región

Šibensko-kninská oblasť

Zber

Jeseň 2023 (skorý zber)

Objem

250 ml

,

500 ml

,

1 000 ml

,

3 000 ml

,

5 000 ml

Peroxidové číslo

2,69 meqv O2/kg

O pestovateľovi

Rodina Podrug pochádza z malej dedinky Piramatovci. Ich rodinný príbeh je od nepamäti spojený s pestovaním olivovníkov a siaha až ku  koncu 19. storočia. Tradícia pestovania olív sa v nich opätovne prebudila po skončení vlasteneckej vojny, kde je všetko založené na zodpovednosti a cite viažúcom sa k ich predkom, ktorí všetko čo získali zaplatili krvou a potom. Predchádzajúce generácie v tejto oblasti praktizovali pestovanie olív už od staroveku a organizované pestovanie sa datuje k roku 1886, pričom niektoré olivové háje majú viac ako 200 rokov. Rodina Podrug sa odjakživa živila obrábaním pôdy, chovom dobytka a pestovaním viníc. Plody olivovníkov boli len obohatením stola a všetky produkty boli určené pre vlastnú potrebu.

Vzhľadom k tomu, že sú vzdialení asi len 10 km od mesta Skradin, táto demografická poloha ich predurčuje k tomu, aby počas sezóny boli návštevníci Národného parku Krka ich hosťami. Počas svojej existencie privítali už nemálo návštevníkov, ktorí sa zaujímajú o kultúru a zvyky tohto regiónu. Táto poloha im prináša aj iný benefit, a tým je klíma poskytujúca podmienky pre výrobu špičkového ekologicky pestovaného olivového oleja. Vďaka bohatstvu prírodných krás, ktoré lákajú všetkých okoloidúcich, snáď neexistuje turista, ktorý by sa pri návšteve Dalmácie nezastavil v ich regióne.

V nimi obhospodarovaných olivových hájoch sa starajú o takmer 1800 olivovníkov. Celá rodina  s láskou, nasadením,  vytrvalosťou a entuziazmom opatruje ako poklad tieto biblické stromy pokoja    a mieru počas celého roka. Pre posúvanie kvality produktov sa priebežne dovzdelávajú, absolvujú potrebné školenia a pravidelne sa informujú o novinkách, modernej technike a mechanizácii. Všetko toto úsilie a nasadenie sa následne pretavuje do extra kvality s používaním najlepších techník a držania kroku s dobou. Popri všetkom sa samozrejme dbá aj na ekológiu pestovania a spracovania olív, o čom svedčí aj certifikát, ktorý ich oprávňuje používať značku „ekologická výroba“. V tomto segmente ekologického pestovania a výroby sú už štyri roky a patria k jedným z mála producentov, ktorí nepoužívajú žiadne, ani len prírodné postreky na udržanie zdravia a kvality olív. Ich mottom je: „Zákazníkovi ponúkni najvyššiu možnú kvalitu, ktorú ponúka sama príroda“.

Vzhľadom na ich geografické obmedzenia asi nikdy nebude ich olivový olej cenovo konkurencieschopný v porovnaní s veľkými producentmi, ale vďaka mikropolohám sa ich produkty vyznačujú najvyššou kvalitou, čo dokazujú aj početné ocenenia, tak na domácej ako aj medzinárodnej scéne, ktoré zdobia ich prácu.

Faktom zostáva, že ich extra panenské olivové oleje sú vždy vysoko hodnotené na všetkých medzinárodných a domácich podujatiach a turnajoch olivového oleja. Sú kategorizované ako vysoko hodnotný produkt, na ktorý je rodina Podrug nesmierne hrdá a neustále im dokazuje, že kvalitná a obetavá práca sa naozaj vypláca. Toto uznanie, ovenčené nespočetnými oceneniami, rezonuje nielen na území, ale aj za hranicami Chorvátska.

V oblasti pestovania a spracovania olív je konkurencia veľká a silná, no rodina Podrug sa na to nepozerá negatívne, skôr hľadá pozitíva aj v tejto prekážke. Dodáva im to novú silu a tlačí ich to byť lepšími. Snažia sa o dokonalosť v spracovaní a hlavne v konzervovaní extra panenského olivového oleja. Ich zbery začínajú v najskoršom možnom termíne, čo sa odráža spolu s okamžitým spracovaním na už toľko krát spomínanej vysokej kvalite. Po spracovaní sa olivové oleje uskladňujú v nerezových tankoch v argónovej atmosfére pri stálej teplote v rozmedzí 16 až 18 °C. Toto všetko vplýva na kvalitu olivového oleja, ktorý má troch najväčších nepriateľov: svetlo, prístup kyslíka a vysoká teplota.

Posledných 10 rokov si pomaly, ale isto podmaňujú domáce i svetové trhy. Spoločnosť Dalmacija produkt s.r.o. Vám vo výhradnom zastúpení ponúka tieto extra kvalitné produkty z Dalmácie a spoločne s rodinou Podrug veríme, že aj Vy sa stanete našimi vernými a nadmieru spokojnými zákazníkmi.

Recenzie (2)

2 recenzie k Organický extra panenský olivový olej Podrug

  1. Maroš

    Toto je moja prvá skúsenosť s kvalitným olivovým olejom a musím povedať že je to úplne niečo iné ako tie zo supermarketov. Namiesto hnusnej horkej chuti cítite zo začiatku jemnú chuť a potom sa dostaví pikantnosť. Super! Odporúčam

  2. robertoaht

    This oil caught me by surprise, it’s amazing to find out that olive oil could be this good and pure. I strongly recommend it, specially for green salads or simply with a peace of toast.

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *