Nezaradené

Ako sa používa olivový olej a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Od nepamäti ľudstvo pozná olivový olej ako veľmi užitočnú potravinu pre ľudské zdravie, ktorá je bohatá na antioxidanty. Hlavnou zložkou olivového oleja je kyselina olejová, a táto zaraďuje medzi veľmi prospešné mononenasýtené mastné kyseliny. Mastné kyseliny a antioxidanty v extra panenskom olivovom oleji chránia zdravie srdca, znižujú riziko mŕtvice a veľkým bonusom je tiež ochrana pred poškodením buniek a rakovinou. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, vyvážená konzumácia nemá za dôsledok priberanie, ale naopak pomáha pri chudnutí. Olivový olej  je veľkým pomocníkom pri výžive pokožky ako aj vlasov, ale musíme pripomenúť, že nie pre všetky typy pleti. Preto odporúčame, aby ste sa pred použitím poradili so svojim dermatológom, aby neprišlo k zhoršeniu niektorých kožných ochorení.

Čo je vlastne olivový olej?

Olivový olej je produkt získaný z olív, plodov olivovníka. Hoci historicky pochádza z oblastí v okolí stredomoria, aktuálne je svetovým fenoménom a jeho konzumácia sa rozšírila po celej našej planéte. Proces výroby olivového oleja používaného v gastronómii, kozmetike, ako aj medicíne je vskutku veľmi jednoduchý.

Ako sa olivový olej vyrába?

Po samotnom zbere sa oddelia plody olív od konárov a listov a následne sa umyjú. Potom prichádza na rad lisovanie, z ktorého vzniká pasta nazývaná aj „cesto“. Pri procese lisovania vzniká teplo a táto činnosť trvá približne pol hodinu. Pre extra panenské olivové oleje je dôležité, aby teplota pri spracovaní nepresiahla 27 °C, čo je hraničná hodnota pre lisovanie za studena. Následne sa pristupuje k odstreďovaniu cesta, z ktorého vznikajú tri časti: masa výliskov, voda a olivový olej. Masa výliskov je využiteľná ako hnojivo, voda tvoriaca asi 50 % plodu olivy je ďalej nevyužiteľná a najzaujímavejšou časťou je samozrejme olivový olej, ktorý má krásnu zlatistú farbu.

Aké sú nutričné hodnoty olivového oleja?

Jedna polievková lyžica (cca 13,5 g) olivového oleja obsahuje tieto živiny:

  • kalórie: 119,
  • nasýtené tuky: 1,86 g (14%),
  • mononenasýtené tuky: 73% (hlavne spomínaná kyselina olejová),
  • vitamín E: 1,9 mg (13% dennej dávky),
  • vitamín K: 8,13 μg (7% dennej potreby).

Najmä pravý extra panenský olivový olej je bohatý na antioxidanty (polyfenoly, tokoferoly, fytosteroly, skvalén, terpénové kyseliny atď.). Tieto antioxidanty, ktoré sú biologicky aktívne a majú protizápalové vlastnosti, môžu znížiť riziko chronických a srdcových ochorení a chrániť pred zápalmi.

Štúdie navyše ukazujú, že hlavná mastná kyselina, kyselina olejová, ktorá tvorí 73% celkového obsahu tuku v olivovom oleji, znižuje zápal a môže mať pozitívny vplyv na rakovinotvorné bunky.

Aké sú výhody olivového oleja?

Srdcové choroby.

Štúdie uskutočnené v poslednom desaťročí ukázali, že srdcové choroby sú v stredomorských krajinách menej časté, najmä kvôli stredomorskej strave. Extra panenský olivový olej je jednou z jej hlavných zložiek. Vďaka polyfenolom, druhu antioxidantu, ktorý obsahuje, dokáže znižovať krvný tlak, chrániť častice „zlého“ LDL cholesterolu pred oxidáciou, liečiť výstelku ciev a predchádzať tvorbe krvných zrazenín. Môže znížiť riziko mŕtvice (mŕtvice) Mŕtvica je spôsobená porušením prietoku krvi mozgom v dôsledku krvných zrazenín alebo krvácania a je druhou najčastejšou príčinou smrti vo vyspelých krajinách. Niekoľko veľkých štúdií ukázalo, že olivový olej môže znížiť riziko mŕtvice. Nespôsobuje priberanie a dokonca môže pomôcť pri chudnutí Na rozdiel od mnohých iných olejov štúdie nenašli súvislosť medzi olivovým olejom a prírastkom hmotnosti. Dokonca sa verí, že strava bohatá na olivový olej môže pomôcť pri chudnutí, ak sa nekonzumuje nadmerne.

Alzheimerova choroba.

Jednou z hlavných príčin Alzheimerovej choroby sú amyloidné beta plaky, ktoré sa hromadia v mozgových bunkách. V štúdii na myšiach sa zistilo, že extra panenský olivový olej spomaľuje tvorbu povlaku vďaka oleocanthalu, ktorý obsahuje, čo môže pomôcť spomaliť alebo zastaviť progres Alzheimerovej choroby. Stredomorská strava bohatá na olivový olej môže tiež predchádzať demencii tým, že chráni funkciu mozgu.

Cukrovka 2. typu.

Extra panenský olivový olej má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín. Preto ponúka vysokú úroveň ochrany pred cukrovkou 2. typu. Štúdia potvrdila, že stredomorská strava bohatá na olivový olej znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o viac ako 40 %.

Rakovina.

Antioxidanty nachádzajúce sa v olivovom oleji môžu znížiť oxidačné poškodenie voľnými radikálmi, o ktorých sa predpokladá, že sú hlavnou príčinou rakoviny, a chrániť pred epigenetickými zmenami. Na potvrdenie toho je však potrebné ešte viac práce.

Žalúdok.

Antibakteriálne vlastnosti extra panenského olivového oleja môžu inhibovať alebo zabíjať baktérie Helicobacter pylori, ktoré žijú v žalúdku, čo môže spôsobiť žalúdočné vredy alebo rakovinu žalúdka. Jedna štúdia zistila, že 30 g extra panenského olivového oleja denne dokáže odstrániť infekciu Helicobacter pylori u 10-40 % ľudí už za dva týždne.

Pečeň.

Kyselina olejová a fenolové zlúčeniny nachádzajúce sa v extra panenskom olivovom oleji pomáhajú predchádzať zápalom, oxidačnému stresu, inzulínovej rezistencii a ďalším problémom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie pečene.

Zápcha.

Lyžica extra panenského olivového oleja, užívaná ráno nalačno, vďaka obsiahnutým užitočným olejom zmäkčuje vnútro čriev a uľahčuje prácu čriev. Tiež pomáha stolici zadržiavať viac vody a čím zostáva mäkšia, čo pomáha predchádzať zápche. Ak však máte zápchu, odporúča sa konzumovať predovšetkým vláknité potraviny. Namiesto používania olivového oleja na zápchu u detí a dojčiat sa rozhodnite pre jablkový alebo hruškový džús alebo slivkový lekvár.

Vlasy.

Hlavné chemické zložky olivového oleja, kyselina olejová, kyselina palmitová a skvalén, majú zmäkčujúci účinok. Olivový olej dokáže zmäkčiť a posilniť vlasy tým, že prenikne do vlasového drieku a uzamkne vlhkosť. Dokáže opraviť aj zlomené alebo spálené konce. Ak sú však vaše vlasy riedke alebo mastné, nemali by ste používať olivový olej. Olivový olej je účinnejší na suché a husté vlasy.

Pokožka.

Predovšetkým vďaka vitamínom A, D, K a E, ktoré obsahuje, je olivový olej šetrný k pokožke. Je súčasťou mnohých produktov osobnej starostlivosti, vrátane mydiel na tvár a telo, ako aj telových mliek. Môžete ho použiť aj ako hydratačný krém nanášaním priamo na pokožku. Dbajte však na to, aby olivový olej, ktorý si nanášate na pokožku, bol kvalitný. Olivový olej tiež nemusí byť vhodný pre všetky typy pleti. Z tohto dôvodu odporúčame pred použitím konzultovať s dermatológom.

Hydratuje pokožku: Extra panenský olivový olej je veľmi dobrý hydratačný prostriedok na tvár a telo. Nie je však vhodný pre mastnú pleť. Pred spaním si dajte do dlane tri kvapky olivového oleja a olej zohrejte trením rúk o seba a jemným masírovaním tváre. Môžete ho primiešať aj do nočného krému.

Pomáha obnoviť poškodené kožné tkanivá: Vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, hydratuje a opravuje miesta náchylné na suchosť a praskliny, ako sú lakte a kolená.                                                                                         

Môže podporiť liečbu akné a psoriázy: Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže pomôcť pri kožných ochoreniach, ako je akné, rosacea a psoriáza. Najprv sa však poraďte s dermatológom. Olivový olej nemusí byť vhodný pre všetky typy pleti.

Revitalizuje a posilňuje pokožku: Obsiahnuté vitamíny A a E posilňujú pevnosť epidermis a stimulujú tvorbu kolagénu. Na druhej strane vysoký obsah kyseliny olejovej regeneruje kožné bunky a dodáva pokožke pružnosť a prirodzený lesk.

Odstraňuje vrásky a účinky starnutia: Olivový olej môže znížiť starnutie pokožky a vrásky vďaka obsahu antioxidantov. Olej môžete aplikovať na očné okolie na noc alebo po slnení.

Ako sa používa olivový olej?

Použitie olivového oleja je neobmedzené. V studenej kuchyni ho môžete pridať do šalátov, ale môžete na ňom aj vyprážať (max. teplota je odporúčaná do 206 °C). najchutnejšie je namáčanie narezanej bagety do taniera, v ktorom je naliaty olivový olej so štipkou soli a nastrúhaným parmezánom. Potraviny vyprážané na olivovom oleji podľa štúdie nestrácajú svoju nutričnú hodnotu, ba dokonca môžu byť výživnejšie. Jedlo totiž absorbuje antioxidanty z tuku. Opakované používanie olivového oleja pri vyprážaní však môže viesť k znehodnoteniu oleja a tvorbe toxických zlúčenín.

Ako sa skladuje olivový olej?

Pri kúpe olivového oleja hľadajte na fľaši dátum zberu a dátum odporúčanej spotreby. Ak takýto dátum nie je uvedený, pravdepodobne sa jedná o olivový olej starší ako dva roky, čo nie je dobré. Olej skladujte mimo priameho svetla (v špajzi a pod.). Neumiestňujte ho blízko okna, ultrafialové lúče poškodzujú olivový olej a môžu ho pokaziť. Neskladujte ho v blízkosti sporáka alebo rúry. Zabráňte tomu, aby bol váš olej vystavený vzduchu, pretože vzduch môže ovplyvniť kvalitu oleja. V momente, keď otvoríte fľašu olivového oleja (rovnako ako fľašu vína), fľaša sa naplní kyslíkom a začne sa proces rozkladu. Preto sa odporúča, aby ste svoj olej spotrebovali do 6 mesiacov po otvorení.

Nevýhody olivového oleja.

Olivový olej nie je vhodný pre mastnú pleť alebo kožné ochorenia, ako je dermatitída. Neodporúča sa používať ani u dojčiat. To môže v budúcnosti spôsobiť ekzém. Príliš veľa konzumácie vedie k priberaniu. Ľahko horí pri vysokých teplotách. Ak vidíte, že pri vyprážaní horí, nepoužívajte ho. Nadmerná konzumácia olivového oleja môže viesť k tvorbe kameňov alebo k žlčníkovým záchvatom.

Zdroje

časopis Maslinar

blog LaSue

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *